Stichting NICA-FRIENDS
De Stichting stelt zich als doel het inzamelen van financiŽle en/of materiŽle middelen t.b.v. kinderen uit de laagste klassen van de samenleving in Nicaragua. Lees verder.
Onze donateurs
Doe je structureel mee en ben je NICA-FRIEND, dan willen wij dit graag uiten op onze website. Lees verder.
Contactformulier
Wil je graag meer informatie over NICA-FRIENDS? Neem dan gerust even contact met ons op. Lees verder.

Laatste updates en nieuwtjes

Nica-Friends houdt je op de hoogte van al het laatste nieuws uit Granada!

Groetjes uit Granada!

Lieke (partner van bestuurslid Tommie) vertoeft momenteel met 2 vriendinnen in Midden-Amerika en bezocht vorige week La Esperanza.

Wat een bijzondere dag hebben wij gehad! Ik weet niet waar ik moet beginnen met vertellen. Wat een geweldige organisatie is La Esparanza! En het was zó mooi om te zien hoe enthousiast alle vrijwilligers, docenten, educators en kinderen zijn! Cindy en Regina hadden alles super voorbereid en we zijn echt heel goed ontvangen en rondgeleid vandaag :). Het was heel speciaal om José en Erika te ontmoeten! Regina was super enthousiast over José en Erika! Ze vertelde dat het twee geweldige educators zijn! José vertelde dat het goed ging met hem en met zijn familie. Hij vertelde heel blij dat zijn vader werk heeft in Panama. Daarnaast was het heel mooi om te zien hoe trots hij was op het lesgeven aan de kinderen. Hij vertelde dat hij in de toekomst accountant wil worden. Ook Erika vertelde dat het goed met haar ging. Ze is nu de coördinator van een learning center. Regina had heel veel bewondering voor haar hoe ze deze rol vervulde op deze leeftijd met zoveel verantwoordelijkheid. Erika vertelde dat ze heel zenuwachtig was om met ons Engels te praten en ze wil in de toekomst Engels docent worden. Beiden zijn Nica-Friends super dankbaar!

Het was ook heel leuk om stickers van ‘Een Aarde’ op spullen te zien, zoals bijvoorbeeld op de kluisdeur op de highschool waar de laptops worden opgeborgen of op de whiteboards. Een coördinator van een learning center vertelde dat hij super blij is met de whiteboards! We hebben op de highschool ook een aantal studenten gezien van Nica-Friends. Zij waren ook zo lief en het was super leuk om met ze te praten! Het was echt een hele mooie dag en we hebben een hele goede indruk gekregen van deze geweldig organisatie!

(12.2.2020)

______________________________________________________________________________________________________

Een Aarde stelt 5000 euro beschikbaar

Fantastisch nieuws uit Asten! Stichting Een Aarde heeft 5000 euro toegezegd voor La Esperanza Granada. Met het geld kan LEG tien whiteboards aanschaffen, 26 Spaanse woordenboeken en 40 tablets voor de Learning Centra. Daarnaast wordt een deel van het bedrag gespendeerd aan een afsluitbare opslagruimte op de middelbare school Nueva Esperanza. 

De steun van Een Aarde komt als geroepen. De situatie voor LEG en het ondersteuningsbeleid voor het onderwijs is de laatste jaren flink veranderd. Met de aanhoudende onrust in het land ontbreekt het aan internationale vrijwilligers, die kennis, ervaring en zeker ook financiële middelen brachten. Waar vroeger op enig moment altijd wel 35-40 internationale vrijwilligers waren is dat in april 2018 in één klap terug gegaan naar 0. De situatie is iets verbeterd in het land en in de tweede helft van 2019 iser een lichte toename te zien, maar maximaal zijn er nu pas 5-10 aanwezig. Minder inkomsten dus van de vrijwilligers alsook minder donaties van deze als ze weer thuis zijn en acties opzetten. Daarom is de hulp van Een Aarde zo essentieel in deze fase voor de circa vijfhonderd tot zeshonderd kinderen die via LEG geholpen worden.  

(22.01.2020)

______________________________________________________________________________________________________


Geslaagd!

 

Het blijft altijd geweldig nieuws om te horen, wanneer studenten hun diploma behalen. Vooral wanneer het twee middelbare scholieren zijn die we de afgelopen jaren sponsoren. Deze maand was het zover voor Glenda en Reynaldo: ze zijn geslaagd én mochten hun diploma ophalen. Voor Reynaldo was de dag nog extra bijzonder: hij werd uitgeroepen tot beste student van zijn jaar!

Benieuwd naar de foto's? La Esperanza Granada maakte er een hoop!


(11.12.2019)
______________________________________________________________________________________________________

 

Video La Esperanza Granada

Altijd al benieuwd hoe het dagelijkse leven in Granada aan toe gaat? La Esperanza Granada liet deze prachtige video maken. De moeite waard om te bekijken!

(10.12.2019)
_____________________________________________________________________________________________________

Kai flikt het

Kai Hoogenboom heeft afgelopen zondag de halve marathon van Eindhoven uitgelopen in 2 uur en 22 minuten! Met zijn prestatie heeft hij €267,50 opgehaald voor Nica-Friends, waardoor er tientallen rugzakjes gevuld kunnen worden met schoolspullen.

Duizendmaal dank Kai! Frenky van der Vorst heeft vanwege een blessure zijn sportieve uitdaging even moeten uitstellen, maar zal in 2020 aan de bak gaan!

(15.10.2019)
___________________________________________________________________________________________________

Sportieve mannen

Twee ongelooflijke helden Kai Hoogenboom&/pages/blog#8203; en Frenky van der Vorst&/pages/blog#8203; gaan op sportieve wijze geld ophalen voor Nica-Friends! En ze hebben jouw hulp nodig!


Kai Hoogenboom – 13 oktober
Op 13 oktober gaat Kai Hoogenboom de halve marathon (21,1km) van Eindhoven rennen voor Nica-Friends. Hij wil zich graag inzetten om er voor te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen een gevulde rugzak met schoolspullen (t.w.v. €10,-) ontvangen. Help jij mee? Doneer dan via deze link.Frenky van der Vorst – 20 oktober
Frenky van der Vorst gaat extreme ritten maken, met als aftrap 20 oktober, wanneer hij 40 (!!) keer de Rosier (klim in België) op en af gaat rijden met zijn wielrenfiets. Het doel is om uiteindelijk op een totaal van om en nabij de 300km te komen en 8.804 hoogtemeters (gelijk aan de Everest)…. Wát een prestatie als dat lukt! De regels zijn simpel; een berg op en af rijden tot je boven dat aantal uitkomt, voor Frenky is dit 10.000 hoogtemeters. Frenky wil zich graag inzetten voor het benodigde schoolgeld van middelbare school kinderen, dit is ongeveer €175,- per jaar voor één kind. Wij kunnen niet wachten hem aan te moedigen!

Wil je hem helpen? Doneer dan via deze link of volg hem via zijn Instagram.

(18.9.2019)
_____________________________________________________________________________________________________

 

LEG krijgt donatie van Een Aarde

Fijn nieuws om de week mee te beginnen! De Astenste stichting 'Een Aarde' heeft 5.000 euro toegezegd aan La Esperanza Granada! Het geld wordt gebruikt om het hoognodige onderhoud aan de Learning Centra te bekostigen. Kosten die LEG normaal zelf ophoest maar nu niet lukt door de gigantische reductie van de komst van vrijwilligers door de politieke situatie. Muchas gracias!
(9.9.19)


(9.9.2019)

____________________________________________________________________________________________________

 

Statiegeldactie PLUS levert honderden euro's op

De afgelopen maanden was Nica-Friends een van de goede doelen waaraan inwoners van Asten hun statiegeld konden doneren bij PLUS Erik Görissen. De supermarkt stelt jaarlijks verschillende goede doelen in staat om via de statiegeldautomaat extra geld op te halen. De actie heeft voor Nica-Friends ruim €350 opgeleverd!

Het geld gaat Nica-|Friends gebruiken voor de Learning Centra van La Esperanza Granada om leer- en oefenspullen te kopen. La Esperanza Granada heeft vier van deze LC’s in eigen beheer, waar iedere dag zo’n 300-400 kinderen komen. Deze gaan ’s ochtend naar de publieke school (druk, rumoerig, slecht onderwijs) en kunnen ’s middags naar een LC in hun eigen wijk komen. Ze krijgen dan verplicht  één uur Spaanse taal, één uur rekenen en derde uur of leren omgaan met PC (oefenprogramma’s daarop) óf gewoon een uurtje samen knutselen. Ook kan er gelezen worden daar in een boekenhoek. Voor deze vier centra hebben ze ongeveer € 4.000 per jaar aan schoolspullen nodig en dit is een welkome bijdrage daarvoor.


(5.8.2019)
_____________________________________________________________________________________________________

Gladde Idolen lopen voor Nicaragua

Het is weliswaar zomer, maar we hebben weer een mooie donatie binnen gekregen! De Gladde Idolen (9 meiden uit heel Nederland) hebben afgelopen maand de Nijmeegse Vierdaagse getrotseerd: 4 keer 40 kilometer gelopen. En mét een fantastisch resultaat: €1100 voor Nica-Friend! Een puike prestatie, lekker bezig Idolen!(19.7.2019)
_____________________________________________________________________________________________________

Pubquiz levert ruim 1600 euro op voor La Esperanza Granada

Neem ca. 150 deelnemers, veel hersenkrakers en een ruime zaal, en je hebt succes met een Pub Quiz voor La Esperanza Granada. Jelle uit het Belgische Halen organiseert al enkele jaren een quiz voor LEG, en begin mei reisden verschillende Nica-Friends af naar Halen om deel te nemen. 

Hoewel de eindklassering voor de Nederlandse deelnemers wat tegenviel, is de uiteindelijke opbrengst een groot succes! Jelle heeft 1615 euro opgehaald voor LEG! 
Bedankt Jelle en deelnemers!

(2.7.2019)

______________________________________________________________________________________________________

Nieuwe brilletjes voor kinderen in Nicaragua

De communicanten in Asten hebben ruim 1000 euro opgehaald voor nieuwe brillen voor kinderen in Nicaragua. Het afgelopen jaar zamelden de kinderen via verschillende acties geld in voor Nica-Friends. Afgelopen zondag werd het eindbedrag bekendgemaakt aan het einde van de eucharistie­viering. Met de opbrengst van 1055,50 euro kunnen we veel kinderen in Granada blij maken! Bedankt!

(2.7.2019)

_____________________________________________________________________________________________________

Duizenden euro's voor Nica-Friends bij Tour d'Avans

Nica-Friends heeft 4.000 euro overgehouden aan de opbrengst van Tour d'Avans. Op 15 mei fietsten tientallen scholieren en docenten van Avans Hogescholen het jaarlijkse Tour d'Avans, een route die van Den Bosch naar Breda ging en terug. 

De opbrengst werd verdeeld over drie goede doelen. Dit jaar was de som 12.000 euro!
Een fantastisch bedrag, waar we bij Nica-Friends ontzettend blij en dankbaar voor zijn!

(20.5.2019)

______________________________________________________________________________________________________

 

Meimaand Nicaragua-maand

Nica-Friends was gisteren aanwezig bij de opening van meimaand Nicaragua-maand in het Wijkhuis Westwijzer in Helmond. De Stichting Stedenband Helmond- San Marcos organiseert deze speciale maand alweer voor de vijfde keer. In het gebouw is een expositie te zien van het leven in San Marcos en zijn ook impressies te zien van het werk van Nica-Friends van de afgelopen jaren. De bijeenkomst gisteren werd door ongeveer zeventig mensen bijgewoond, waaronder ook een tiental mensen uit Nicaragua die hier in Nederland verblijven. Na de opening volgenden rondleiding, diverse workshops en een gezellig samenzijn met typische gerechtjes uit Nicaragua. Een zeer geslaagde avond. &/pages/blog#128588;&/pages/blog#127995; De expositie kan nog tot en met 13 juni bekeken worden.

(10.5.2019)

______________________________________________________________________________________________________

 

Jaarverslag 2018

We zijn al even onderweg in 2019, maar het mag gezegd worden: 2018 was weer een goed jaar voor Nica-Friends.
Ondanks de onrustige politieke situatie in Nicaragua, hebben we verschillende projecten weten te realiseren. Lees alles hierover in het Jaarverslag 2018!


_____________________________________________________________________________________________________

Extra studenten gesponsord

Mooi nieuws om het weekend mee te starten! Met de opbrengst van de Kerstactie van het Peelland College in Deurne hebben we 2 extra studenten kunnen sponsoren!
Wil je zelf een student sponsoren? Neem contact met ons op!


(2.1.2019)

____________________________________________________________________________________________________

Kerst in Granada

Tientallen schoolpakketten, een hoop voedselpakketten en een paar mooie kerstpakketjes zijn onder andere het resultaat geworden van de opbrengst van de ORO Kerstmarkt.

Afgelopen december nodigde de organisatie ons uit om op de jaarlijkste kerstmarkt te komen staan, waar ongeveer negenhonderd personeelsleden en vrijwilligers een bedrag konden besteden. Dat kon aan kerstcadeaus, maar ook ons als goed doel. Uiteindelijk behaalden we een mooi bedrag van €500,- op, dat we uiteraard aan iets mooi besteedden. ORO, bedankt voor jullie hulp! We hebben weer een hoop families en kinderen blij kunnen maken.


(4.1.2019)

_____________________________________________________________________________________________________

 

Tientallen leerlingen van Peelland College in actie voor Nica-Friends!

Het is december en dat betekent: kerst! Daar worden wij altijd best wel blij van, omdat rond deze periode ook veel scholen zijn die onze stichting een hart onder de riem steken. Zo ook in Deurne.

Ruim tweehonderd kinderen van de tweede klas van het Peelland College houden een kerstactie, waarvan de de opbrengs gaat naar middelbare scholieren in nicaragua. Afgelopen maandag gaven Sandra en Ton een presentatie aan de studenten, waarna het startschot klonk. We houden jullie op de hoogte!


(10.12.2018)
_____________________________________________________________________________________________________

Nieuwe lestafels dankzij Stichting Vlooienmarkt Deurne

Hoewel de rust in Nicaragua nog niet is terug gekeerd en grote projecten van de baan zijn, hebben ze afgelopen maanden niet stilgezeten in Granada. In september ontvingen we een cheque van 500 euro van Stichting Vlooienmarkt Deurne, voor de aanschaf van extra lestafels. Inmiddels zijn de nieuwe tafels gekocht en zoals je ziet zijn de kinderen er erg blij mee! Nogmaals dank SVD voor deze fantastische donatie!

 

(23.11.2018)


_____________________________________________________________________________________________________

Nieuwe toiletgebouwen gerealiseerd in Granada

Van Een Aarde ontvingen wij een geweldige bijdrage voor het realiseren van nieuwe toiletgebouwen op 3 scholen in Granada. Een groot deel was afkomstig van de opbrengst van de Vlooienmarkt in het voorjaar, het ander deel werd als aanvullend project gedoneerd. Geweldig en inmiddels zijn de werkzaamheden geheel afgemaakt.(6.8.2018)
_____________________________________________________________________________________________________

Verslag Kennedymars Sandra en Kim

Sandra van Gerwen en Kim Mooren liepen de Kennedymars (40 km) in Someren in het weekend van 7 juli. Een ontzettend knappe prestatie!

 

Zondag was het dan zover: we hebben het rondje Someren gelopen! 40 km in de benen en een geweldig bedrag van €1250 opgehaald! Wij willen graag iedereen die een steentje heeft bijgedragen bedanken!! Met dit geld kan La Esperanza lokale vrijwilligers aannemen die een vergoeding krijgen voor het helpen in de learning centers. Op deze manier ondersteunen we inwoners van Granada die hun baan zijn verloren en tegelijkertijd ook de kinderen die naar de learning centers kunnen blijven gaan en daar de aandacht en begeleiding krijgen die ze zo hard nodig hebben in deze roerige tijd! Bedankt voor alle steun!!  

(9.7.2018)

_____________________________________________________________________________________________________

Nieuw bestuurslid en het Jaarverslag 2017

Het nieuwe jaar is al even onderweg en het bestuur heeft zeker niet stil gezeten. Zo is onder andere Millie Flink toegevoegd aan het bestuur van Nica-Friends. Millie gaat aan de slag als secretaris en neemt deze werkzaamheden over van Sandra van Gerwen. Sandra blijft actief als algemeen bestuurslid.

Milie heeft in 2017 een aantal vergaderingen informatief bijgewoond en is eind 2016 ook zelf in Nicaragua en onder andere bij La Esperanza Granada Pauline geweest. We zijn ontzettend blij dat ze zich voor ons goede doel wil inzetten.

Verder heeft het bestuur het Jaarverslag van 2017 afgerond. Het verslag kun je hier lezen.

(20.3.2018)
_____________________________________________________________________________________________________

 

Tientallen kinderen in Nicaragua een nieuwe bril

De afgelopen maanden hebben de communicantjes in Asten en Basisschool Het Talent zich flink voor onze actie 'Brilletje voor een Brilletje' ingezet. Met een fantastisch resultaat als gevolg: bijna €1000,-.

Het geld is richting Nicaragua gegaan en daar hebben ze tientallen kinderen ontzettend blij gemaakt. Meer dan 50 kinderen lopen inmiddels rond met een nieuwe bril! De komende maanden hopen we nog meer kids blij te maken. 


 

(18.2.2018)
____________________________________________________________________________________________________

Stien Franssens avontuur bij LEG

Stien Franssens liep de afgelopen 3 maanden stage bij La Esperanza Granada. Voor Nica-Friends schreef ze deze blog!

Terwijl ik dit schrijf, loopt mijn stage helaas al op zijn einde. De voorbije 3 maanden werkte ik op het kantoor van La Esperanza Granada, een vrijwilligersorganisatie met de focus op onderwijs voor kinderen in Nicaragua. Ik was verantwoordelijk voor de communicatie en promotie. Om berichten op Facebook te kunnen delen was ik aanwezig bij veel activiteiten van LEG de voorbije maanden. Ik bezocht de learning centers verschillende keren, op gewone dagen en op dagen wanneer er een speciale gelegenheid plaatsvond. Daarnaast schreef ik verschillende blogs, om de projecten en het algemeen belang van La Esperanza Granada duidelijk te maken. Naast de learning centers bezocht ik ook de twee scholen die gebouwd werden door LEG.

Zo heb ik een missverkiezing mogen meemaken als ook het uitdelen van kerstcadeaus aan meer dan 800 studenten. Ik bezocht verschillende families waarvan de huizen binnenkort herbouwd worden en in mijn laatste week mocht ik zelfs bij diploma-uitreiking van Nueva Esperanza zijn.
Een van de meest ontroerende dingen die ik mocht bijwonen was toch wel de diploma-uitreiking op het einde van mijn stage. De school, Nueva Esperanza, werd in 2012 door LEG gebouwd met de hulp van Builders Beyond Borders. Veel van de studenten gingen voordien niet naar school, omdat er simpelweg geen was in hun buurt. Vier jaar na de opening, in 2016, vond de eerste diploma-uitreiking plaats bij de middelbare scholieren. Voor ons in België en Nederland heel normaal, maar in Nicaragua een hele prestatie. Vele studenten stoppen met studeren voor ze het middelbaar af maken, omdat hun ouders het geld niet hebben om hun schoolmateriaal te betalen, of omdat ze moeten werken. Om dan 15 studenten te mogen zien afstuderen, in een school die slechts 5 jaar bestaat, was een mooie ervaring.

Met spijt in mijn hart moet ik La Esperanza Granada verlaten. Ik vond het prachtig deel te mogen uitmaken van een organisatie die zoveel betekent voor de studenten hier.

(17.12.2017)

_____________________________________________________________________________________________________

La Esperanza Granada presenteert: De studenten van Nica-Friends

We zijn ontzettend trots dat we als Nica-Friends inmiddels flink wat studenten in Granada sponsoren.
La Esperanza Granada sleepte onze studenten voor de camera en vroeg ze voor ons het hemd van het lijf!
Indien de video niet automatisch afspeelt, klik dan op 'voor de camera'.(17.12.2017)

_____________________________________________________________________________________________________

Mooie start van 'Brilletje voor brilletje'

Het heerlijke avondje staat bijna voor de deur. En dat betekent ook de start van de 'Brilletje voor brilletje'-actie van Nica-Friends. Onze toppers Carla en Sandra woonden de Sinterklaas-viering van de communicanten in Asten bij en na afloop werd er een mooie basis gelegd. 

Komende tijd worden nog verschillende acties georganiseerd, om uiteindelijk een mooi bedrag op te halen voor dit project voor La Esperanza in Granada.Zo staan we ook op de kerstmarkt op 16 december in Asten! Zien we je daar?

(3.12.2017)
_____________________________________________________________________________________________________

'Brilletje voor brilletje' in 2018

We've got some news! Voor het komende jaar hebben we weer een heel leuk project op het programma: Communicanten 2018 in Asten.

Ongeveer veertig kinderen van de lagere scholen in Asten doen in mei 2018 de communie en daar zijn diverse voorbereidingen en kerkvieringen bij. Aan deze activiteiten is een goed doel gekoppeld en ja … dit jaar is dat Nica-Friends! Het thema wordt ‘een brilletje voor een brilletje’. 

Brilletje voor brilletje

Het is de bedoeling dat we samen met de kinderen geld gaan ophalen en de opbrengst wordt door ons besteed aan kinderen uit de sloppenwijken in Nicaragua. Voor degene onder hen daar die slecht zien, gaan wij een oogmeting verzorgen en een brilletje aanschaffen (kost € 15 per kind), maar een wereld gaat dan wel voor hen open.

Tijdens de kerkdiensten hebben we achter in de kerk een kraam waar we spulletjes kunnen verkopen en waarmee we geld gaan ophalen. Een prachtige uitdaging om daar iets leerzaams, leuks en ook succesvols van te maken! Hoe meer geld … hoe meer kinderen een brilletje!

(7.11.2017
___________________________________________________________________________________________

Stichting Vlooienmarkt Deurne steunt Nica-Friends

Het aantal Nica-Friends blijft groeien! Sinds deze maand mogen we ook Stichting Vlooienmarkt Deurne aan onze lijst van Nica-Friends toevoegen.

De stichting heeft €500 gedoneerd ten behoeve van de Learning Centers van La Esperanza Granada. Een fantastisch bedrag waar we heel erg dankbaar voor zijn!

(14.7.2017)

_____________________________________________________________________________________________________

 

Opnieuw prachtige cheque voor onze organisatie

Na deze week een fantastisch bedrag te hebben gekregen van de St. Bonifatiusschool in Asten hebben we wederom een prachtige cheque mogen ontvangen. Van de Basisschool Tijl Uilenspiegel in Deurne hebben we een bedrag van €1160,10 uitgereikt gekregen, fantastisch!

Met het geld kunnen we wederom veel moois doen in Nicaragua, waarvoor we de school heel dankbaar zijn. Namens het complete team van Nica-Friends: bedankt, bedankt, bedankt!

Wil je meer foto's zien van de uitreiking van de cheque? Bekijk dan snel onze Facebook-pagina.

(9.7.2017)
_______________________________________________________________________________________________________

Honderden euro's voor Nica-Friends

We zaten de afgelopen weken vol in spanning en deze week kregen we eindelijk te weten wat de sponsorloop van de St. Bonifatiusschool in Asten had opgeleverd. Het is een bedrag waar we niet over durfden te dromen: €1808,63!!


Ton en Sandra gingen deze week langs bij de school om de cheque in ontvangst te nemen. Het tweetal was totaal verrast!
Met het geld wordt er een mooie leeshoek gebouwd in een van de Learning Centers in Granada, Nicaragua.

Namens het hele team van Nica-Friends: heel veel dank aan alle lieve leerlingen, leerkrachten, papa's en mama's en iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen!!


(2.7.17)
__________________________________________________________________________________________________

Mooie maand mei!

Een prachtige maand achter ons:

- Stichting Kringloop Een Aarde in Asten heeft opnieuw het bedrag van € 5.000 ter beschikking gesteld voor de bouw van een extra klaslokaal op de Escudo school in Granada. In 2016 kregen we dat bedrag al, maar door problematiek in Nicaragua kreeg La Esperanza geen bouwvergunning en hebben we uiteindelijk het geld eind 2016 weer netjes aan Een Aarde terug gestort.
Nu is de vergunning eindelijk wél rond en in juli wordt er begonnen met de bouw met de hulp van diverse groepen vrijwilligers/scholieren die dan La Esperanza bezoeken.
Een Aarde: BEDANKT! Prachtig.

- Én natuurlijk de 2 sponsorlopen die de afgelopen 2 weken op scholen plaatsvonden.
Zo mooi hier als Stichting Nica-Friends deel van mogen te zijn. Geweldig om de kinderen te zien rennen voor andere kinderen in de wereld die het zo veel minder hebben.
Onze complimenten aan de scholen voor hun geweldige organisatie, enthousiasme en natuurlijk aan de kinderen die rennen en geld ophalen. We zijn zó benieuwd naar de opbrengsten en hopen (en verwachten een beetje J) er in Learning Center 2 én 3 een boeken prieel van te kunnen bouwen.
Dat zou prachtig zijn, zodat kinderen uit de sloppenwijken óók kennis kunnen maken met een leesboek en daarmee beter leren lezen ….!

 

(4.6.2017)

________________________________________________________________________________________________

Sponsorlopen

Er staan weer 2 prachtige sponsorlopen op het programma! Zowel de Sint Bonifatius school in Asten (24 mei) als ook de Tijl Uilenspiegel school in Deurne (2 juni) gaan lopen voor goede doelen en wij zijn daar een deel van. Daar zijn we natuurlijk heel erg blij mee. En we gaan deze scholen voorstellen, dat de opbrengst van de sponsorloop gebruikt kan/mag worden voor het bouwen van een leeshoek op het Learning Center 2 en 3. Daarvoor zijn namelijk nog geen gelden voor aanwezig. Hopelijk komen er voldoende donaties binnen voor twee, dan zou dat geweldig zijn! Dank aan allen die dit mogelijk maken. Lees ook deze aankondiging van de lokale omroep, klik op SIRIS. 

(7.5.2017)
_________________________________________________________________________________ 

Het reisverslag van Ton en Sandra

Ton en Sandra reisden begin maart af naar Nicaragua. Het was weer een leerzame en bijzondere trip, vooral voor Sandra, die haar eerste bezoek aan het land bracht.

Ton en Sandra schreven een boeiend reisverhaal over hun avonturen, click hieronder en lees het!
        

(2.4.2017)

________________________________________________________________________________________________

De eerste keer in Nicaragua

Begin maart ben ik voor een week naar Granada Nicaragua afgereisd samen met Ton (voorzitter van Nica-Friends). Voor mij de échte kennismaking met Nicaragua en La Esperanza, het werk wat ze doen. Een hartverwarmende ervaring. Als je al het vliegtuig uitstapt, word je al ondergedompeld in de tropische hitte van het land. Het straatbeeld is kleurrijk, huizen in alle kleuren van de regenboog. Auto’s én ook paard met wagens: een wereld met zo’n grote tegenstellingen.

20% van de bevolking is ‘middenklasse’ en een kleine groep (5%?) welvarend/rijk . Maar buiten het centrum woont 75% van de bevolking in buitenwijken opgebouwd met hutjes van golfplaten, karton en hout. Aan een zandpad dat door de wijken heen slingert. Daar liggen ook de scholen die La Esperanza ondersteunt met vele vrijwilligers. Jongelui vanuit de hele wereld komen daar om mee te helpen in de scholen om kinderen te stimuleren en te helpen met het onderwijs.

Het onderwijs is zó anders gestructureerd als hier in de westerse wereld; kinderen gaan een halve dag naar school en krijgen eind van de ochtend een maaltijd van rijst en bonen vanuit de overheid. Klassen zijn (heel) groot en er is zo weinig leermateriaal aanwezig in de klassen. 40% van de kinderen volgt geen onderwijs omdat de ouders het schoolgeld niet kunnen betalen; kinderen moeten meehelpen op het veld of in het huishouden. Veel kinderen maken het basis onderwijs niet eens af aangezien ze weer moeten verhuizen ivm het werk van de ouders.

We hebben verschillende scholen bezocht en kennisgemaakt met de middelbare scholieren die wij al jaren ondersteunen. Zo’n mooie gesprekken over hun wereld en wensen voor de toekomst; ieder kind ook daar heeft een wens om later brandweerman, doctor, advocaat, business administrator etc te worden, maar hebben hulp nodig via sponsoring anders wordt hun droom geen werkelijkheid. Via ons/La Esperanza kun je hen helpen met een donatie, die zo welkom is maar ook zo’n groots effect heeft op de kinderen hun leven.

Door alle ontmoetingen en bijzondere mensen die ik heb mogen leren kennen weet ik nu dat een kiezel in het water een groot bereik heeft!

Uw hulp is welkom en hard nodig; www.nica-friends.nl
Hartelijk dank.
Sandra van Gerwen

(25.3.2017)

_______________________________________________________________________________________________________

 

Terug uit Nicaragua!

Ons bezoek aan La Esperanza Nicaragua zit er helaas alweer op! Fantastische dagen, hele goede bezoeken aan scholen, informatieve gesprekken met leraren, schoolhoofden, ayudantes, vrijwilligers en LEG-personeel.

Heel indrukwekkend was het Learning Center dat we twee keer bezocht hebben, wat een geweldig initiatief daar. Prachtige kids, die óók willen leren en iets willen bereiken.

Binnenkort verschijnt er een uitgebreid verslag en een filmpje met impressies van ons bezoek. Bijgaand wel al een eerste foto impressie.

Hartelijke groeten,
Sandra en Ton.

(22.03.17)

____________________________________________________________________________________________________ 

Jaarverslag 2016

Ons jaarverslag van 2016 is klaar. Neem gerust een kijkje!

Klik op de afbeelding om het Jaarverslag te lezen!

________________________________________________________________________________________________

 

Kees en Millie in Nicaragua

Nica-Friends heeft er weer 2 nieuwe friends bij: Kees en Millie Flink. Het tweetal bezocht afgelopen december Nicaragua en besloten na hun reis donateur te worden van onze stichting. Waarom? Dat lees je in hun blog! Wij zijn Kees en Millie in ieder geval erg dankbaar!
Een paar maanden geleden besloten we een van onze zoons, die de Pan-American-Highway volgt, met Kerst te gaan bezoeken. Tegen die tijd zou hij in Nicaragua zijn, dus werden er tickets voor Nicaragua geboekt.

We maakten nog een afspraak met Ton en Carla, ervaren Nicaragua reizigers, voor nog wat niet te missen informatie. Natuurlijk ging het gesprek over Nica-Friends . Als het ook maar even mogelijk was, zouden we een afspraak maken met Pauline, van La Esperanza, die door Nica-Friends gesteund wordt.

Na wat heen en weer mailen met haar spraken we af bij ons hotelletje in Granada. Pauline kwam ons ophalen en liet ons zien wat er met de bijdrage van o.a. Nica-Friends gerealiseerd werd. We reden langs verschillende scholen, die helaas gesloten waren omdat 2 januari dit jaar een feestdag was. Nieuwjaarsdag viel immers in het weekend!

Trots liet ze ons het eerste Learning Centre zien, dat onlangs geopend was. Ook hier waren op dit moment geen kinderen, maar door haar enthousiaste verhalen zagen wij de vele kinderen al in de verschillende ruimtes zitten, nieuwsgierig naar alles waar ze ervaring mee op mogen doen.

Daarna reden we naar de 2e locatie, aan de andere kant van de stad. Hier was onlangs grond aangekocht en de fundering voor een zelfde gebouw, ontworpen door Pauline, aangelegd.

Na het horen van haar verhalen en het zien van het resultaat hebben wij besloten Nica-Friends ook te steunen. Zolang Pauline, met haar medewerkers en vrijwilligers aan dit project werkt, weten we zeker dat het geld dat hier in Nederland ingezameld wordt, goed besteed zal worden. En daar hebben de kinderen uit Granada, die anders weinig kansen zouden hebben, profijt van. Wanneer zij kunnen leren, hebben zij in de toekomst meer kansen en heeft ook dit mooie land meer mogelijkheden om zich te ontwikkelen.

 

Kees en Milie Flink(20.1.2017)
________________________________________________________________________________________________

Nieuwe HSS kids!

Goed nieuws: we sponsoren weer nieuwe HSS kids. Na een korte zoektocht hebben we vijf nieuwe leerlingen gevonden.

Begin 2016 hadden we elf kinderen die we op de middelbare school sponsorden. Vier vielen er echter af. Eind 2016 kwam de teller weer op negen, maar als bestuur vinden we het belangrijk dat we meer kinderen sponsoren. Daarom hebben we het aantal laten uitbreiden naar veertien stuks. 

Onze nieuwe studenten zijn allemaal eerstejaars en volgens Pauline hebben ze op de lagere school goede punten gehaald. Ton en Sandra zullen de studenten ontmoeten, wanneer ze in maart naar Nicaragua afreizen.
(17.01.2017)

________________________________________________________________________________________________

Goed nieuws!

Er is de afgelopen tijd weer voldoende gebeurd! Tijd voor een mooie update.

De allereerste graduation van de bovenbouwleerlingen van Nueva Esperanza is een feit! Vorige week vierden talloze kids hun slagen op de middelbare school. Een mooie bekroning op het harde werk van de afgelopen jaren. Nica-Friend Anka was tijdens de dag aanwezig en maakte onder meer dit kiekje. Voor meer foto's bekijk deze powerpoint-presentatie.

Verder hebben we nog meer goed nieuws. Het eerste Learning Centre van La Esperanza Granada is deze week geopend! Vanaf nu kunnen kinderen extra lessen volgen in het nieuwe centrum. LEG is inmiddels ook druk bezig met een tweede én derde centre te bouwen. Nica-Friends en Stichting Een Aarde zullen allebei een financiële bijdrage leveren.

Voor de afbouw van het tweede centrum was geld nodig voor plafonds, isolatie, ventilatoren en de complete inrichting met meubilair. De aanvraag die Nica-Friends hiervoor had ingediend bij Stichting Een Aarde is goedgekeurd. Geweldig nieuws, het betekent dat er liefst 5.000 euro richting LEG gaat.
Uit onze eigen financiële middelen kunnen we 2900 euro doneren aan LEG voor het meubilair van het derde Learning Centre.

Verder heeft het bestuur een beslissing genomen inzake het doorgaan met het sponsoren van HSS (High School Students). Begin 2016 hadden we 11 kinderen op de middelbare school die we sponsorden, daar zijn er echter 4 van afgevallen. We hebben inmiddels 2 aanvullingen via La Esperanza gehad, waardoor we 9 kinderen op de lijst hebben staan. Als bestuur vinden we het echter belangrijk dat we niet alleen met stenen en andere bouwmaterialen helpen. We willen óók direct kinderen steunen en met een HSS sponsorship (US$ 185/jr) kan dat prima. Dus hebben we besloten het aantal kinderen dat we willen helpen op de middelbare school in 2017 uit te breiden naar 14. LEG zal ons de nieuwe studenten voorstellen, waarna we een compleet nieuw overzicht gaan maken voor 2017.

(16.12.2016)

_________________________________________________________________________________________________

Rabobank De Langstraat loopt voor Nica-Friends

Rabobank De Langstraat uit Waalwijk heeft op 9 oktober 250 euro opgehaald voor Nica-Friends. De bank liep mee in de estafette tijdens de Marathon van Eindhoven. 

De vier deelnemers, onder wie Peter Admiraal, mochten een goed doel uitkiezen, waaraan 250 euro werd geschonken. Het werd Nica-Friends. 

Ton en Carla zijn uiteraard een kijkje wezen nemen bij de run en onthaalden Peter na afloop van zijn 11,4 kilometer.


 

Enorm bedankt!

(10.10.2016)
________________________________________________________________________________________________

Honderden euro's voor Nica-Friends

Goed nieuws! Nica-Friends heeft in de afgelopen periode twee prachtige cheques in ontvangst mogen nemen. 't Rendal in Lierop haalde met de sponsorloop €850 voor ons op. De scholieren van de Ratelaar uit Deurne verzamelden liefst €1020,15.

Met deze twee mooie geldbedragen hebben honderd kinderen een paar nieuwe schoenen gekregen en is er een mooie boekenkast (mét boeken) aangeschaft. Onze dank is bijzonder groot!


(7.9.2016)

________________________________________________________________________________________________

Kidsrun 't Rendal

Basisschool 't Rendal uit Lierop hield een kleine maand geleden een kidsrun voor een aantal goede doelen, waaronder ook Nica-Friends. Uiteraard waren we bij de run aanwezig. Nica-Friend Elmke Hendrix maakte onderstaande video. 

(19.5.2016)
____________________________________________________________________________________________________

Een fantastische week!

La Esperanza Granada-directrice Pauline Jackson bracht in de week van 18 april een bezoek aan Nederland. Ze wilde graag hoogstpersoonlijk iedereen bedanken die zich tot heden hard heeft ingezet voor Nica-Friends en La Esperanza Granada. Voor ons was het natuurlijk ook een mooie kans om onze 'Nica-Friends' kennis te laten maken met deze hardwerkende vrouw. Daarom een overzicht van de afgelopen week:

20 april

Dertig mensen waren afgereisd naar het huis van Ton en Carla in Asten, om meer te weten te komen over La Esperanza Granada. De gasten kregen eerst een presentatie te zien van Ton, waarna Pauline vertelde over haar werk. 

Donderdag 21 april

In de ochtend brachten we een bezoek aan BS De Ratelaar in Deurne. Het is een mooie, kleinere school met ongeveer 90 leerlingen. Op 25 maart legden de leerlingen - in de stromende regenen - een sponsorloop af voor oor ons goede doel. Samen met Pauline waren we donderdag uitgenodigd om een cheque in ontvangst te komen nemen. Een gewéldig bedrag van maar liefst ruim € 1.000 kregen we in onze handen. Fantastisch!

Pauline liet weten dat ze het geld graag wil gebruiken om een grote boekenkast te kopen voor de kinderen van de verschillende scholen. In Nicaragua zijn er bijna geen bibliotheken, dus kinderen kunnen bijna nooit een boek lezen. We zijn ontzettend blij en dankbaar dat het nu wel mogelijk is met het geld dat is opgehaald. BS De Ratelaar: ontzettend bedankt!

Nica-Friends Ton en Sandra samen met Pauline en verschillende leerlingen


BS Dierdonk Helmond
In de middag stond een bezoekje aan BS Dierdonk in Helmond op het programma. Deze grote school heeft in 2015 een sponsorloop voor Nica-Friends gehouden en het ongelooflijke grote bedrag van ruim € 8.300 opgehaald, waarmee een compleet nieuw klaslokaal gebouwd is op de Pablo Antonio school in Nicaragua. 

Graag wilden we de school en de kinderen een update geven van onze activiteiten en hebben deze samen met Pauline bezocht. De school had het fantastisch voorbereid. Zo’n 25 kinderen uit de groepen 7 en 8 hadden tevoren veel en uiteenlopende vragen voorbereid voor Pauline en Nica-Friends en deze werden uiteraard in de Engelse taal gesteld en beantwoord. Het was een ontzettend leuke en leerzame middag. Onze dank is groot!

 

Vrijdag 22 april

Vlak voordat Pauline de boot nam naar Engeland, bracht ze een bezoek aan BS 't Rendal in Lierop. Vrijdags stond een sponsorloop in het kader van de Koningsspelen voor deze school op het programma. Onder toeziend oog van papa's en mama's, de lokale omroep Siris en Nica-Friends trotseerden tientallen kinderen het koude weer. Ondertussen werden Pauline en Ton nog geinterviewd over de stichting en het resultaat is hier te zien.


De kinderen legden uiteindelijk honderden meters af voor ons goede doel. Het was werkelijk fantastisch te zien hoe fanatiek de leerlingen waren. Wat het eindresultaat is, weten we nog niet. Maar we zijn in ieder geval al harstikke blij en trots dat ook 't Rendal onze stichting een warm hart toedraagt. Bedankt!

Tot slot: Ton en Carla stonden afgelopen week in de lokale krant 't Peelbelang. 

(26.04.2016)
____________________________________________________________________________________________________
 

Leerlingen basisschool De Ratelaar rennen zich in het zweet

Voor de leerlingen van basisschool De Ratelaar in Deurne was het 25 maart zover: de sponsorloop voor Nica-Friends. Wij waren natuurlijk van de partij om alle hardwerkende kids aan te moedigen.

We zijn wederom compleet overdonderd door het enthousiasme van de kids! Ze renden hun longen uit hun lijf; fantastisch om te zien. Hoeveel geld er uiteindelijk is opgehaald, dat weten we nog niet. Op 21 april keren we terug naar Deurne en krijgen we het eindbedrag te horen!

Ton Hendrix maakte deze video voor ons van de dag!


(1.4.2016)
_________________________________________________________________________________________________

 

LEG-directeur Pauline Jackson naar Nederland

Pauline Jackson komt op 20 april naar Asten. De directrice van La Esperanza Granada brengt dan een bezoekje aan Nica-Friends en iedereen is uitgenodigd om bij de avond te zijn.

Zoals jullie weten werken wij in Nicaragua intensief samen met de organisatie La Esperanza Granada (LEG), die al ruim 10 jaar wordt geleid door Pauline Jackson. Pauline komt uit Engeland, woonde lange tijd in Australië en is sinds 11 jaar woonachtig in Nicaragua. Met overtuiging en wilskracht leidt zij LEG en zet zich zo ongelooflijk in om kinderen uit de sloppenwijken te helpen aan beter onderwijs. 

Pauline heeft een reis naar familie in Engeland geboekt en wil dolgraag ook naar Nederland komen om kennis te maken met Nica-Friends, Een Aarde, BS Dierdonk en overige geïnteresseerden. We gaan een klein programma voor haar maken, maar woensdagavond 20 april zijn geïnteresseerden welkom om naar haar verhaal te luisteren en uiteraard vragen te stellen.

Vind je het leuk om op 20 april vanaf 20.00 uur aanwezig te zijn? Meld je dan aan door een e-mail te sturen naar info@nica-friends.nl. Laat even weten met hoeveel personen je komt. Details over de locatie volgen later.

(22.3.2016)
____________________________________________________________________________________________________

 

Jaarverslag 2015

Ons jaarverslag over 2015 is klaar!        
                                                                                            


Klik op de afbeelding en veel leesplezier.                

(24.2.2016)
____________________________________________________________________________________________________


Tommie in Nicaragua

Onze penningmeester Tommie Hendrix is momenteel in Nicaragua, waar hij voor vijf weken gaat rondreizen. De eerste dagen besteedde hij in Granada, waar ook La Esperanza gevestigd is. 

'Ik ben naar twee scholen gegaan, die La Esperanza met het geld van Nica-Friends heeft ondersteund: Pablo Antonio en De Zandberg', laat hij Nica-Friends weten. 'Het geld is erg goed terechtgekomen, maar tegelijkertijd moet er zoveel gebeuren.'

'Nog veel plafonds zijn aan vervanging toe, net als het meubilair. Sommige kinderen zijn veel te groot voor de stoelen en tafels en volgen met een totaal verkeerde houding de lessen. Dat kan niet goed zijn...'

'Wat je verder merkt is dat de kwaliteit van het lesniveau flink omhoog moet en kan. Dat kan gerealiseerd worden door de klassen kleiner te maken, meer en goede leraren aan te nemen en bijvoorbeeld bijlessen te geven. Er is dus nog flink wat werk aan de winkel, maar desondanks is het prachtig om te zien wat er allemaal al wél is gedaan. Vanuit Nicaragua: enorm veel dank!'

Groet,

Tommie

(17.11.2015)
____________________________________________________________________________________________________

 

Verrassingsbezoek aan basischool Dierdonk


Het duurde eventjes, maar dan heb je ook wat! Op vrijdag 16 oktober heeft Nica-Friends een verrassingsbezoek gebracht aan basisschool Dierdonk om de nieuwe lokalen op Pablo Antonio Cuadra te showen. We kwamen natuurlijk niet met lege handen aan, want hebben drie mooie posters laten afdrukken! We zijn nog steeds ontzettend dankbaar dat alle kinderen en leerkrachten zich zo hebben ingezet voor ons goede doel. Nogmaals onwijs bedankt! Wil je meer foto's zien? Bekijk dan deze video:

https://www.youtube.com/watch?v=u1PhUbwWKBc

(
18.10.2015)____________________________________________________________________________________________________

 

Tommie Hendrix nieuwe penningmeester

Tommie Hendrix is de nieuwe penningmeester van Nica-Friends. Tommie neemt de taken over van Peter Busser, die wegens persoonlijke omstandigheden heeft aangegeven de functie neer te willen leggen.

Tommie houdt van hockeyen en is gek op reizen. Zo is hij de afgelopen jaren regelmatig naar Azië vertrokken, maar hij heeft ook veel liefde voor Amerika. Daarnaast is hij vaak in de keuken te vinden.

Wij willen Tommie veel welkom heten en bedanken Peter ontzettend voor zijn inspanning die hij voor ons heeft gedaan. Zijn harde werken hebben we erg gewaardeerd!  

(11.10.2015)

 ____________________________________________________________________________________________________

Spaarmiddelen NICA-FRIENDS naar Dezambeg

NICA-FRIENDS gaat dit jaar haar eigen spaarmiddelen besteden aan een extra klaslokaal voor de Dezambeg school. Het bestuur van de stichting heeft dit onlangs besloten. NF kreef financiëel extra ruimte, na de achtduizend euro van Basisschool Dierdonk. Dit geld is gebruikt voor de bouw van een extra klaslokaal op de Pablo Antonio school.

Op Dezambeg groeit het aantal kinderen sterk, waardoor er te weinig lokalen zijn. Een aantal jaren geleden is er al eens gestart met de bouw van drie lokalen, maar door geld gebrek zijn deze nooit meer afgemaakt. Voor het (sober) afbouwen van deze drie lokalen is minimaal U$13.000 nodig en een Canadese school heeft inmiddels al U$5.800 bij elkaar gebracht. NICA-FRIENDS heeft een toezegging gedaan om zelf U$4.000 bij te dragen aan dit hoognodige project. Momenteel zoeken we samen met La Esperanza nog naar de aanvullende U$3.200. 

(20.8.2015)
________________________________________________________________________________________________

Duizenden euro's voor Nica-Friends

De leerlingen van Basisschool Dierdonk in Helmond hebben duizenden euro's opgehaald voor Nica-Friends. De scholieren van de basisschool werkten zich voor ons op vrijdag 19 juni tijdens de jaarlijkse Kidsrun flink in het zweet en dat had resultaat! 

Nica-Friends Ton en Elmke Hendrix waren voor 2 juli uitgenodigd om de cheque in handen te nemen. Ze stonden perplex: meer dan 8300 euro is er opgehaald! Het is nog niet het eindbedrag, want niet alle leerlingen van groep 8 hadden hun geld ingeleverd...

We zijn ontzettend blij met het bedrag, waarmee we een nieuw klaslokaal voor de Pablo Antonio school kunnen bouwen. Hulde aan alle leerlingen, leraren, papa's en mama's die ons zo goed hebben geholpen, dank!

(3.7.2015) 
________________________________________________________________________________________________

Kidsrun op Basisschool Dierdonk Helmond

Basisschool Dierdonk in Helmond organiseerde op vrijdag 19 juni de jaarlijkse Kidsrun voor een goed doel. Alle ruim zeshonderd leerlingen lieten beurtelings zien hoeveel rondjes van 340 meter om de vijver zij in een kwartier konden rennen.

In ruil voor de fysieke inspanning krijgen de kinderen sponsorgeld van familie, vrienden en kennisen. Na vorig jaar duizenden euro's te hebben opgehaald voor Kika, koos de school voor dit jaar als goede doel Nica-Friends. En daar zijn we hartstikke blij mee!

We kunnen als stichting geld goed gebruiken om voor de Pablo Antonio School in Granada één of twee klaslokalen te bouwen. De leerlingen krijgen nu vaak buiten les, wat de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede komt.  

Het was fantastisch om te zien hoe gemotiveerd de kids waren, met enorm veel enthousiasme en verbetenheid probeerden ze zoveel mogelijk rondjes af te leggen. En rennen dat konden ze zeker: sommigen haalden de tien!

Allen die bijgedragen hebben aan deze actie: SUPER BEDANKT! Op 2 juli wordt de uitslag bekend, of beter gezegd: we krijgen dan te horen wat de opbrengst van deze actie zal zijn.

Kijk voor foto's en een video-impressie op onze Facebook-pagina: www.facebook.com/pages/NICA-FRIENDS/491921110898744

(20.6.2015) 
____________________________________________________________________________________________________

Een Aarde sponsort nieuw toiletgebouw op Pablo Antonio school!

Stichting werkgroep Een Aarde uit Asten heeft eerder dit jaar een aanvraag van ons gehonoreerd om een nieuw toiletgebouw op de Pablo Antonio school te kunnen realiseren. Dat was hard nodig, want er was maar één gebouw voor alle leerlingen. Na ontvangst van de donatie van Een Aarde is er vol gas gegeven in Nicaragua en staat er een prachtig nieuw gebouw mét extra wc's. 

Helemaal super! Benieuwd naar alle foto's? Je vindt ze hier.  

Een Aarde: muchísimas gracias!!


(14.6.2015)
 

____________________________________________________________________________________________________

Nica-Friends verwelkomt nieuwe studenten

Bastiaan Slob en Leny Blokland hebben zich enige tijd geleden bij de groep Nica-Friends gevoegd. 
Ook zij dragen een zeer warm hart voor Nicaragua en La Esperanza en de kinderen daar in het bijzonder. 
Beiden sponsorden al een tweetal studenten van de middelbare school: Briana en Victor. In overleg hebben we hen nu toegevoegd aan de groep die via Nica-Friends gesponsord worden. We zeggen met gepaste trots dat we nu liefst acht stuks sponsoren!
http://www.nica-friends.nl/uploads/Image/1505%208xHSSa.png

 

(12.5.2015)

____________________________________________________________________________________________________

Nica-Friend Elmke in Nicaragua...http://www.nica-friends.nl/uploads/Image/Elmke%20LEG.jpg

Elmke vertoeft momenteel in Granada Nicaragua en is actief met vrijwilligerswerk voor La Esperanza aldaar. Ze schrijft regelmatig stukjes over haar ervaringen (via elmke.reislogger.nl). Het onderstaande verhaal plaatsen we echter ook graag op onze site, omdat het artikel de situatie in Nicaragua goed omschrjift. 

28 maart 2015 - OmetepeNicaragua

Nicaragua is arm. Heel arm. Liefst 48 procent leeft onder de armoedegrens. En dat is te zien wanneer je eens buiten het centrum komt.

Vier dagen per week ga ik voor mijn vrijwilligerswerk naar de scholen, die niet in het kleurrijke centrum liggen.
Op maandag en woensdag stap ik in de bus naar De Zamdbek. De weg naar Pablo Antonio Cuadra leg ik te voet af, wat zo'n dertig minuten lopen is. 

Ik zie redelijk fatsoenlijke huizen wanneer ik naar mijn werk ga, met name rondom De Zamdbeg, maar ik leg even de nadruk op 'redelijk'. Bij Pablo Antonio Cuadra staan de zaken er anders voor. Loop je over de hoofdweg, dan zijn ze nog oke. Maar trek je de wijk (barrio) verder in, dan sla je behoorlijk steil achterover. Ik had de kans om samen met een ayudante, een andere Nederlandse vrijwilliger en een lerares Pancasan in te trekken om een video te schieten voor de stichting van mijn ouders. Pancasan is overigens de wijk die rondom Pablo Antonio Cuadra ligt. 

Sommige gezinnen wonen in bakstenen huizen, maar er zijn veel krotten. Heel veel krotten. En de mensen die daar wonen, hebben behoorlijk imposante verhalen.

Zo is er een leerling (ik ken hem niet) die bij zijn oma woont. De moeder is weg, de vader ook. Zij heeft zich ontfermd over haar kleinkind. En dat deed ze al vaak in haar leven, zorgen voor kinderen. Ze heeft er in totaal zestien(!). Daarbij zijn haar kleinkinderen nog niet meegerekend.

Het verhaal dat me compleet omver blies, was die van een andere familie. Wederom samenwonend in een krakkemikkig huis, met opa, oma, dochters en echtgenotes en kleinkinderen bij elkaar. Een kleinkind van veertien ontbreekt. Zij wil niet naar school gaan en heeft haar geluk ergens anders gezocht. Bij een man van 30+. Ja, je leest het goed.

Nu is zwanger worden op zeventienjarige leeftijd heel normaal in Nicaragua, maar dit meisje raakte op haar twaalfde zwanger van een man van dertig. Behoorlijk heavy. Ze raakte het kindje kwijt. Ondanks vele pogingen van haar oma om het meisje weer naar school te krijgen, vertrok ze. Nu poetst ze het huis van haar man en wast ze zijn kleren. En ze is pas veertien...

Het bezoek aan de wijk opende mijn ogen. Voor mij was het moeilijk te realiseren dat de kindjes die op school zitten daadwerkelijk in kleine krakkemikkige huizen wonen. Natuurlijk zie ik dat de kids kapotte of minder schone kleren aan hebben en dat de schoenen ook aan vervanging toe zijn. Maar om te zien dat de enige kamer in het huis - als je het al een huis kan noemen - een woonkamer én drie slaapkamers ineen is, is toch wel confronterend. Ik vond het behoorlijk lastig om daar met een camera te staan. Het laatste wat ik wilde doen is 'ramptoeristje' spelen. 

Ondanks de armoede zijn de mensen hartstikke lief. Zo kregen we bij het gezin van het laatste verhaal een flinke zak rijpe, overheerlijke zoete mango's mee. Op zulke momenten baal ik ervan dat mijn Spaans (nog) niet goed genoeg is om een mooi gesprek te hebben. Nica's spreken namelijk behoorlijk snel en met een flink accent. Bovendien spreek ik hier dagelijks Engels, Nederlands en Spaans. Lekker mindswitchen dus.

De video is inmiddels af en wanneer de school (er is in Nederland een school die geld wil ophalen voor La Esperanza) 'm heeft gezien, dan deel ik 'm graag met jullie. Er zijn in ieder geval al foto's te zien op mijn Facebook-pagina. 

Overigens verblijf ik momenteel op Isla de Ometepe. Na een interessante dag, vol tjok- tjokvolle bussen, wacht morgen een hike naar de top van de vulkaan El Concepción (1610 meter). Maandag staat de tweede hike naar een andere vulkaan op het programma. 

Besitos!
Elmke


(28.3.2015)
________________________________________________________________________________________________

Nieuwe high school kids!

Nu het nieuwe schooljaar afgelopen week in Nicaragua weer gestart is, zijn onze nieuwe kinderen bekend die we sponsoren met hun opleiding op de middelbare school. Naast de drie studenten die we al sponsorden, wie inmiddels aan het tweede jaar begonnen zijn, hebben we drie kinderen toegevoegd die met hun eerste jaar starten: Cesar, Helton en Tania. 

http://www.nica-friends.nl/uploads/Image/1502%206x%20HSS%20studenten.png

Verder het volgende filmpje: als een grote groep Canadezen naar Nicaragua gaat en op drie plekken gewoon de handen uit de mouwen steekt, dan gebeurt er wat! De Noord-Amerikanen brachten ook een bezoek aan La Esperanza en legden voor honderd krotwoningen stromend water aan. Een film met prachtige opnames, mooie muziek en goed werk in de wijk waar ook wij actief zijn. Een must see, dus klik op de foto en bekijk deze mooie opnames.

http://www.nica-friends.nl/uploads/Image/Giveback2015.png

(22.2.2015) 
________________________________________________________________________________________________

Jaarverslag 2014 Nica-Friends

Het jaar 2014 zit er op en we hebben een mooie bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van het onderwijs voor de kinderen uit de sloppenwijken in Granada.
Wil je er meer van weten? Lees dan ons Jaarverslag 2014.
Je vindt dit onder het kopje 'WERKWIJZE'.
Nog vragen? Mail ons gerust op info@nica-friends.nl.

(19.1.2015)

________________________________________________________________________________________________

News!

Pablo Antonio school / Een Aarde Donatie

http://www.nica-friends.nl/uploads/Image/141024%20voor%20na%20plafond.jpgDeze oude en arme school in de buitenwijk van Granada is dringend toe aan een dakrenovatie voor elf lokalen, die verroest zijn en gigantisch lekken tijdens de tropische regenbuien. Een hele (financiële) klus.
Wij hebben Stichting Een Aarde in Asten benaderd voor hulp en daartoe een formele aanvraag ingediend. Vervolgens hebben wij de gelegenheid gekregen om een korte presentatie te houden en recent hebben we te horen gekregen dat Een Aarde ook dit project van ons wilt steunen. 
De renovatie van alle elf okalen zit er niet in, maar met een toegezegde bijdrage van € 3.500 kunnen we drie lokalen helemaal opknappen! 

Bestuursuitbreiding

http://www.nica-friends.nl/uploads/Image/140930%20bestuur.jpgKarin van Eijk is in 2010 ruim twee maanden vrijwilligster geweest bij La Esperanza en toen weer eenmaal thuis actief geld gaan inzamelen. Ze heeft vervolgens ongeveer. € 10.000 opgehaald en deze gedoneerd om daarmee bij te dragen aan de bouw van de middelbare school van LEG.
Recent kwamen we in contact met haar en gezien haar enthousiasme voor Nicaragua is ze bereid en inmiddels toegetreden tot ons bestuur. Welkom Karin!

Extra student sponsoringhttp://www.nica-friends.nl/uploads/Image/141024%205x%20HSS.jpg

Karin en en haar vriend Tom sponsoren reeds een middelbare scholiere, Gabriela de los Ángeles Guadamuz Ramos, wie inmiddels net veertien jaar geworden. De benodigde donaties daarvoor zullen in de toekomst via Nica-Friends gaan lopen, waardoor we Gabriela toevoegen aan de groep middelbare school studenten die Nica-Friends sponsort.


Een Aarde Jubileum

http://www.nica-friends.nl/uploads/Image/Een%20Aaarde.pngTenslotte nog een korte herinnering dat er op 26 oktober a.s. een Jubileumfeest “40 jaar Een Aarde” zal zijn in gemeenschapshuis De Klepel in Asten. Tijdens dat feest zullen een aantal stichtingen van 14.00-17.00h hun doelen en projecten presenteren en ook wij als Nica-Friends zullen/kunnen en mogen daar aan deelnemen! Kom kijken als je zin en tijd hebt!

(24.10.2014)

________________________________________________________________________________________________

Tessel Stoppelenburg @ La Esperanza - juli 2014

Tessel verbleef de afgelopen weken in Granada en speciaal voor ons schreef ze deze blog. 

http://www.nica-friends.nl/uploads/Image/Tessel%201.jpgMijn naam is Tessel Stoppelenburg. Ik ben 20 jaar oud en ik studeer Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de universiteit van Tilburg.

Op 4 juli 2014 vertrok dan eindelijk mijn vliegtuig richting Nicaragua, waar ik een maand les zou gaan geven aan jonge kindjes in de buitenwijken van Granada. 
De eerste indrukken waren meteen verbluffend; de hitte, de groene natuur, de vrolijke mensen en de vreemde taal. Na een weekend in mijn eentje de mooie stad Granada te hebben ontdekt, begon maandag het avontuur waar ik zo’n eind voor gevlogen had. De eerste week gaven alle vrijwilligers op dezelfde school les, omdat het een soort vakantieweek was voor de kinderen. De aankomst op de school was warm en bijzonder. Al die kindjes die op het schoolplein aan het spelen waren lieten ons meteen zien waarvoor we gekomen waren. Met de kleintjes liedjes zingen, dansen, tekeningen maken, tikkertje spelen in de pauze en natuurlijk ook sommen maken, het alfabet leren en voorlezen… Je kon zien dat de kinderen genoten van de extra aandacht die ze allemaal kregen en dat de vrijwilligers genoten van de aandacht die ze konden geven aan de kinderen.

De andere drie weken gaf ik Engelse les op twee andere scholen aan iets oudere kinderen. Het was soms lastig om al die armoede om je heen te zien en te beseffen dat je zelf ’s avonds weer gewoon aan een warme maaltijd zit en onder een heerlijke douche stapt. Toch was het ook erg mooi om te zien hoe de kindjes, ondanks de armoede, plezier konden maken samen en konden genieten van de kleine dingen zoals het krijgen van een sticker als ze iets goed hadden gedaan. Ik zal al die knuffels, glimlachen en lieve woorden van de kinderen voor altijd onthouden.

Om samen met de andere vrijwilligers van over heel de wereld deze kindjes les te kunnen geven en zo bij te dragen aan een betere toekomst voor de kinderen en hun families en tegelijkertijd zelf een mooie buitenland ervaring op te doen en een nieuw land te leren kennen door in de weekenden te reizen naar verschillende steden samen met de andere vrijwilligers, was een ervaring die ik nooit had willen missen en die ik zeker iedereen zal aanraden.

Groetjes
Tessel 

(23.9.2014)

________________________________________________________________________________________________

Verslag bezoek La Esperanza 16-20 juni

Ton Hendrix en Carla Holthuis brachten in juni wederom een bezoekje aan Granada. Lees het hier:

Onze vakantie in Nicaragua hebben we deels besteed aan het (uiteraard) bezoeken van La Esperanza in Granada (LEG).Graag wilden we bespreken met Pauline en Anka en zelf zien hoe de ontwikkelingen op het onderwijsgebied vorderen. Verder natuurlijk bekijken wat we als Nica-Friends (en Een Aarde) hebben gedoneerd en kennismaken met 

‘onze’ kinderen die we sponsoren.

http://www.nica-friends.nl/uploads/Image/2014%20kids%20school.JPG

Het onderwijssysteem zit redelijk in de lift in Nicaragua, de aanloop op scholen is groeiende door het hele land en zeker ook bij de scholen waar LEG actief is. We hebben dat al eerder gemeld, dat levert ook nogal wat problemen op … tekort aan klaslokalen, leraren, materialen, etc.

Bij LEG was het druk met vrijwilligers, zo’n 45 momenteel. Deze worden veel ingezet voor onderwijs op de ‘Pre-escolar’ (kleutergroepen), omdat LEG dit schooljaar een nieuw programma gestart is om juist deze kids véél meer aandacht te geven. Dáár moet de basis gelegd worden voor lezen, schrijven en rekenen, waar ze in het vervolg van de studie profijt van hebben. Verder verlenen de vrijwilligers veel extra hulp in de groepen 3 en 4 en een deel geeft ’s middags Engelse les aan de hogere groepen.

In de maanden juli en augustus komen nog veel meer vrijwilligers, meest van universiteiten uit de USA, die met groepen een toer maken door Midden-Amerika en dan ook bijv. 7-10 dagen bij LEG zijn om een klas lokaal mee te bouwen, een lokaal te schilderen of wat dan ook nodig is.

Nica-Friends sponsort een viertal middelbare school kinderen die dit jaar op de LEG school begonnen zijn. We hebben ze actief gezien in de les en met hen gesproken. Gewoon prachtige kids die zo een kans krijgen verder te leren. Erika is een erg ondernemende en leergierige dame, die vindt haar weg echt wel. Odalis is wat terughoudender, maar een leuke vlotte meid. Wat betreft de jongens, wellicht hetzelfde gewoon als in Nederland: Bayron (12jr) is schuchter en niet zo spraakzaam, Larry (14jr) is een stoere kerel aan het worden, helpt zijn vader veel, maar gaat gelukkig ook goed naar school.

Al het werk bij LEG wordt gecoördineerd door Pauline en inmiddels 13 ayudantes. Jongeren van 18plus die van/via LEG (via sponsoren) hun University studie betaald krijgen, maar als tegenprestatie 30-35 uur per week voor LEG werkzaam zijn, een prachtig systeem. Ze gaan allemaal in het weekend naar school, wat hier gebruikelijk is voor de armere klasse.

Eén van de ayudantes (Yessenia) wordt door Nica-Friends gesponsord via een maandelijkse bijdrage van ons. Ze doet het geweldig, ze geniet, studeert erg goed (Engels) met alleen maar hoge punten en zet zich enorm in op de Pablo Antonio school (daarover later meer). We spraken de directrice daar en zij is zeer lovend over Yessenia. Ze is recent 19 geworden en zó actief en gedreven in alles wat ze doet.

En zoals Pauline het stelt: deze kinderen willen studeren en kunnen óf gaan werken ergens in een afstompende productie 50 h/wk om zo hun studie te betalen óf krijgen kans als ayudante bij LEG en kunnen maatschappelijk actief zijn, werken op een school, coördineren als vrijwilligers komen, ideeën aandragen, etc. Allemaal zó veel beter voor hun ontwikkeling.

Met Yessenia en de 4 middelbare school kids zijn we een middag een lekker groot ijs gaan eten in het centrum van Granada (zie ook foto’s). 3 van de kids waren nog nooit in het centrum geweest vanuit de sloppenwijk, ongelooflijk maar waar. Je kunt je voorstellen hoe zij hun ogen uitkeken naar de mooie gebouwen, restaurantjes, bars in het centrum en natuurlijk de ijssalon die Italiaans ijs verkoopt. Ook de wandeling daarna door de stad was geweldig voor hen. Leuk om te merken dat ze in het begin wat schuchter waren en later steeds losser kwamen… Aan het eind ontvingen we allebei dikke knuffels van hen en gingen ze tevreden terug naar hun woonwijk. Hele mooie middag!

PC-stroomvoorziening project

Op de eigen LEG school hebben we de PC’s in actie gezien die we mbv Een Aarde gedoneerd hebben. Het is mooi te zien dat met leuke en interactieve spelletjes o.a. goed rekenonderwijs gegeven wordt!

De stabiele stroomvoorziening die we gedoneerd hebben is daarbij een absolute must

Pablo Antonio school

Op deze school is LEG eveneens actief met vrijwilligers en ayudantes en is gelegen in een zeer arme wijk. De school is 40-45 jaar oud en van redelijk onderhoud is nooit sprake geweest… Er zijn 12 klaslokalen waarvan veruit de meeste lekkende daken hebben en geen plafonds meer. In de zomer is het met 38C verzengend heet als je alleen onder een metalen dak zit, in het regenseizoen regent het binnen en als dat te erg wordt worden de kinderen naar huis gestuurd.

Voor dit schooljaar had het ministerie van onderwijs toegezegd te beginnen met renovatie … echter een paar maanden geleden heeft er in de regio net buiten Managua een aardbeving plaatsgevonden. Geen super zware maar wel 38 scholen licht tot zwaar beschadigd… Conclusie de Pablo Antonio school krijgt geen geld en staat weer ergens onder aan de lijst.

Pauline is naarstig op zoek naar donaties voor dit grote probleem. Kosten per lokaal schat ze in op zo’n US 2.000, dus is er een slordige pak hem beet $ 25.000 nodig…

Voor 2 lokalen heeft ze inmiddels financiering, de rest een groot ????

Als Nica-Friends moeten we maar eens kijken of wij iets kunnen realiseren…

Tenslotte:

Als je weer in dit land bent en overal rondrijdt en ziet hoe mensen zo vriendelijk zijn met zo weinig, veel armoede, realiseer je je weer hoe bevoorrecht wij zijn om in een ander deel van de wereld geboren en opgegroeid te zijn. Wij maken ons niet druk of we naar school kunnen gaan of aan een carrière kunnen werken, dat gaat gewoon en is normaal.

Zo anders in een land als Nicaragua … en natuurlijk ook heel veel andere arme landen.

Wil je foto's zien? Klik dan 
hier.

Ton en Carla

(27.6.2014)
________________________________________________________________________________________________

PC poject Een Aarde / Nica-Friends

Het PC project voor de Nueva Esperanza school in Granada Nicaragua is gereed.

Een nieuwe klasruimte is gebouwd met behulp van een donatie van de Westfield State University uit de US, maar de inrichting van de klas en de aanschaf van de lap top computers is gerealiseerd door een prachtige donatie van de stichting Een Aarde te Asten.
Nica-Friends heeft verder zelf nog voor een extra aanvullende donatie gezorgd om een broodnodige stabiele stroomvoorziening voor de PC’s te kunnen realiseren.

De kinderen van de school kunnen nu aan de slag en ook zij kunnen nu bekend worden gemaakt met de wereld van PC, e-learning en het internet. Iets dat deze kinderen uit de krottenwijken thuis nooit zullen kunnen …

http://www.nica-friends.nl/uploads/Image/PC%20project%20collage%201.jpg 

(26.5.2014)

_______________________________________________________________________________________________

Sponsorships

Eerder dit jaar meldden we dat we twee middelbare scholieren (High School Sponsorships) zouden steunen. Er waren dit jaar echter echt bijzonder veel aanmeldingen en La Esperanza was naarstig op zoek naar sponsors voor nog een aantal kinderen. Nica-Friends heeft derhalve besloten nog 2 kinderen te gaan helpen. Inmiddels heeft wel de eerder aangewezen jongen Maynor de wijk verlaten en sponsoren we dus nu de volgende 4 kinderen.
http://www.nica-friends.nl/uploads/Image/Ayu%20en%20HSS%202.jpg

(25.03.2014)

________________________________________________________________________________________________

Filmimpressie


Bekijk onze film voor een indruk van de stad Granada en het werk wat er op de scholen in de sloppenwijken gedaan wordt.
Klik hier.

(27.2.2014)
________________________________________________________________________________________________

Donatie Een Aarde en meer... 


Werkgroep Een Aarde 
in Asten doet geweldig werk voor mensen in ontwikkelingslanden. Te veel om hier op te noemen, maar bezoek eens hun site : http://www.eenaarde.nl.

http://www.eenaarde.nl/images/logo.gifOnze Stichting NICA-FRIENDS had een aanvraag bij Een Aarde ingediend voor het deels inrichten van een nieuw klaslokaal met werkbanken en PC's om kinderen uit de sloppenwijken van Granada óók toegang te geven tot dit medium. Te meer daar aangetoond is dat het werken en leren met PC's veel effectiever bij kinderen is.
Geweldig was het nieuws op de valreep van 2013, dat Een Aarde ons een donatie van maar liefst € 3.000,00 heeft toegezegd om dit te gaan realiseren in 2014.
Een geweldige opsteker, waar we zeker mee van start kunnen gaan!! Een Aarde : BEDANKT!

Stichting NICA-FRIENDS gaat in 2014 van start met het sponsoren van een Ayudante (lees http://www.la-esperanza-granada.org/university-scholarship/) en twee Middelbare scholieren (lees http://www.la-esperanza-granada.org/high-school-sponsorship/). Daarmee geven we deze kinderen goede kansen zich verder te ontwikkelen. Dit zijn ze en we wensen hen veel succes in het nieuwe schooljaar dat in februari start.
http://www.nica-friends.nl/uploads/Image/Ayu%20en%20HSS.jpg

(9.1.2014)

________________________________________________________________________________________________

Bezoek aan La Esperanza 15-29 november

Een blog van Ton Hendrix, die alleen naar Nicaragua ging. 
Het valt niet mee om enigszins kort en bondig de ervaringen en indrukken van 2 weken Nicaragua, in het bijzonder van en met La Esperanza, op te schrijven. Indrukwekkend, verbazingwekkend, schrijnend, maar zeker ook hele goede ontwikkelingen!

La Esperanza (LE) is in 4 buitenwijken van Granada echt actief op scholen, in één wijk San Ignacio hebben ze zelfs zowel de lagere als middelbare school gefinancierd en gebouwd. Deze wijk is een van de allerarmste (schrijnend te zien), 5 jaar geleden was het daar nog een leeg landschap, nu wonen er zo’n 20.000 mensen in krotten en leveren deze scholen tenminste onderwijs voor de kinderen daar.

Tijdens mijn bezoek heb ik alle scholen intensief gezien waar LE werkt. Van een kleine school, buiten Granada en moeilijk bereikbaar in een afgelegen agrarisch gebied, met maar 55 kinderen tot een school in de buitenwijk van Granada met 800 kinderen en waar je door de giga herrie je afvraagt hoe daar in hemelsnaam les gegeven kan worden.

-     Op 2 scholen heb ik meegedaan aan het interviewen van zo’n 60 kinderen van groep 8, die klaar zijn voor demiddelbare school, maar waar een sponsor voor gevonden moet worden. Hoe leeft dat kind thuis? Waarom wil hij/zij verder leren? Wat wil hij/zij later bereiken? Etc. Hele interessante gesprekken en soms heftige verhalen.

-     Ben mee geweest op een 3-tal schoolreizen: groep 6, groep 8 en klas 1&2 samen van de middelbare school. Het is het eind van het schooljaar en LE regelt en betaalt deze uitstapjes, wat echt onvergetelijke ervaringen voor deze kinderen zijn. Groep 6 ging ruim een halve dag de eigen stad Granada verkennen en kreeg daar opdrachten bij. Realiseer echter dat de meeste kinderen uit de sloppenwijk nog nóóit in het centrum van hun eigen stad zijn geweest, ongelooflijk maar waar! Met groep 8 naar de plaats Masaya geweest, een fort bezoeken, ook hier: de meeste kinderen zijn nog nóóit buiten Granada geweest, terwijl dit toch maar 20km afstand is. Met de middelbare school zijn we 1½h in de bus naar de stad Jinotepe gegaan om een goed en leerzaam museum te bezoeken. Zelfde verhaal: is voor veruit de meesten een nog nooit afgelegde afstand.

-     We hebben een zestal kandidaten geïnterviewd, die voor aanmerking komen voor ons Ayudante sponsorschap. Ook dit zeer leerzame en interessante gesprekken.

-     Een hele positieve ontwikkelingen is dat het Ministerie van Onderwijs recent volmondig erkend heeft, dat ze geheel openstaat voor alle plannen van La Esperanza omdat La Esperanza bewezen heeft de laatste 12 jaar dat ze een volwaardige organisatie is en veel bereikt heeft voor Nicaragua. Wat een super compliment! Dat stimuleert en er ligt nu o.a. een geheel nieuw La Esperanza plan voor om de kleuterschool (preschool) beter te gaan aanpakken.

Het was een absoluut leerzame en zinvolle reis; en daarmee een dikke bevestiging dat we volop willen doorgaan met onze ondersteuning van hieruit via onze Stichting aan La Esperanza! 
Wil je meer foto's zien klik dan 
hier.

Ton
(4.12.2013)

________________________________________________________________________________________________

Onze Donaties in November

 
In deze maand hebben wij de volgende donaties aan La Esperanza kunnen doen:

- €750,00 voor de aanschaf van 5 notebook computers.
- € 1.000,00 voor de sponsoring van 1 Ayudante (University Scholarship), die daarmee haar universiteit kan gaan volgen en tegelijkertijd 5 dagen per week als aanvullende leerkracht op de scholen van La Esperanza gaat werken.
- € 275,00 voor de sponsoring van 2 middelbare scholieren (Highschool Sponsorship), die daarmee de mogelijkheid gaan krijgen na de lagere school, het middelbaar onderwijs te gaan volgen.
(4.11.2013)

________________________________________________________________________________________________

Stage in Nicaragua: La Esperanza Granada 

http://www.nica-friends.nl/uploads/Image/Charlotte.JPG  http://www.nica-friends.nl/uploads/Image/Foto%20Charlotte%20A(1).jpg   

Charlotte Vanoverbeke vertoeft momenteel in Granada en om eerlijk te zijn: wij zijn een tikkeltje jaloers. Ze schreef een leuke blog over haar ervaringen. Nieuwsgierig? Lees het hier. 

Hola!

Mijn naam is Charlotte Vanoverbeke. Ik ben 24 jaar oud en studeer Frans-Spaans. Dit jaar ben ik voor drie maanden naar het warme Nicaragua getrokken om mijn stage te doen in het kader van het onderwijsproject van de ngo La Esperanza Granada. Het was absoluut een onvergetelijke en leerrijke ervaring! Gedurende drie maanden ben ik volledig ondergedompeld geweest in de Nicaraguaanse cultuur: warme mensen, lekker eten, prachtige natuur met talrijke volkanen, salsamuziek, genieten, … Pluk de dag is hét motto van iedere Nicaraguaan. Ondanks de grote armoede die aanwezig is in dit land, zien de mensen er toch heel gelukkig uit. Ze genieten meer van kleine dingen en dat is heel mooi om te zien. Zo heb ik ook veel bijgeleerd over mijn eigen land. Ik heb geleerd dat we heel verwend en materialistisch zijn in België en dat we soms sneller tevreden moeten zijn met wat we hebben.

Tijdens mijn stage heb ik als assistente van een leerkracht gewerkt in een school in de armere buitenwijken van Granada. Terwijl de leerkracht les gaf, hielp ik de kinderen in de klas die moeilijkheden hadden met lezen, schrijven en rekenen. Er is in Nicaragua een groot tekort aan scholen, waardoor het aantal leerlingen per klas heel groot is. Dat maakt het voor de leerkracht moeilijker om les te geven en om individueel aandacht te schenken aan de kinderen die niet kunnen volgen in de les. Daarom zet La Esperanza een aantal vrijwilligers in per klas om dit probleem aan te pakken. In de namiddag gaf ik samen met een andere vrijwilligster, Nele uit Duitsland, bijlessen aan de kinderen die extra hulp en oefeningen nodig hadden. Niet alleen de kinderen, maar ook ikzelf heb enorm veel bijgeleerd tijdens deze lessen, zowel over de Nicaraguaanse cultuur als over mezelf.

De vrijwilligers komen uit alle hoeken van de wereld om mee te helpen aan het project van La Esperanza Granada. Het was heel interessant om samen te werken met mensen uit de Verenigde Staten, Spanje, Duitsland, Frankrijk… Kortom, een interculturele uitdaging!

(4.11.2013)

________________________________________________________________________________________________

EERSTE DONATIE AAN LA ESPERANZA!

Alhoewel we als Stichting pas recent in juli begonnen zijn, hebben we onze eerste donatie gedaan! 
La Esperanza (met 2.000 kinderen in de buitenwijken) verdeeld over 4 regio's heeft een ontzettend grote behoefte aan lescomputers. Ja want ook daar is uit onderzoek gebleken dat de leersnelheid bij de kinderen met gebruik van lescomputers veel en veel hoger is. 2.000 computers zou natuurlijk mooi zijn, maar is een onrealistische droom. 
Voor een bedrag van US$ 1.000 hebben we er nu 5 kunnen laten aanschaffen en kunnen veel kinderen daarvan gaan profiteren. Dus weer een stap in de richting van beter onderwijs!


(12.09.2013)

 _______________________________________________________________________________________________
In 2011 verbleef Anka Verhoeven uit Belgie reeds 3 maanden als vrijwilligster bij La Esperanza in Granada. Onder de indruk van wat ze zag en meemaakte heeft ze vervolgens diverse acties opgezet, heel veel geld ingezameld en is ze begin augustus weer terug gekeerd naar Granada om la Esperanza verder te helpen met de opbouw van het onderwijssysteem. Ze zal ongeveer een jaar blijven en haar ervaringen en werkzaamheden kun je volgen op haar blog http://ankanica.blogspot.nl/. Klik op de afbeelding boven voor een direct link!

(9.9.2013)