Geschiedenis

Begin 2013 zijn Ton Hendrix en Carla Holthuis ruim zeven weken in Nicaragua geweest. Prachtige natuurgebieden, mooie meren, imposante vulkanen, fantastische kustgebieden en stranden, vriendelijke steden en vooral hele aardige mensen. Een geweldige tijd, een bijzondere ervaring en het land heeft hen met haar mensen zonder meer geraakt.

Ze zagen tijdens hun reis echter ook een andere kant van het land. De hele grote armoede. Nicaragua is namelijk wel een van de armste landen van Latijns-Amerika, zo’n 50 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

Tijdens hun reis spraken zij in de stad Granada uitvoerig met de organisatie La Esperanza (dat zoveel betekent als ‘De Hoop’). Een organisatie, die nagenoeg geheel draait op vrijwilligers en ongelooflijk veel goed werk voor kinderen verricht in de buitenwijken van Granada. Ze vertelden dat in het land minder dan de helft van de kinderen de lagere school afmaakt. De rest moet vroegtijdig hun opleiding afbreken omdat ze bijvoorbeeld hun ouders moeten helpen geld te verdienen of jonge meisjes vroeg zwanger worden. Iets wat in Nederland maar moeilijk te bevatten is. 

Zij richten zich daarom op de educatie van kinderen. ,,De enige échte hulp die je hier kunt geven is scholing voor kinderen. Daarmee worden ze bewuster, krijgen ze zelf niet zo vroeg kinderen, krijgen ze uitzicht op werk en dat alleen al zal op lange termijn het land in een betere, meer acceptabele positie brengen’', vertelde de voormalig directeur Pauline Jackson. ,,De hulp die we hier geven, is maar een ontzettend kleine druppel op een wereldwijd gloeiende plaat, maar als niemand iets doet, dan wordt het nooit beter! Daarom doen we het toch.''

Terug in Nederland

Het waren uitspraken die Ton en Carla bleven achtervolgen tijdens hun reis. Zelfs toen ze terug in Nederland waren. En toen was de keuze snel gemaakt: ze wilden iets doen. Ieder druppeltje is er immers weer één. Daarom hebben ze de stichting NICA-FRIENDS opgericht. De stichting heeft een duidelijk doel en wil vooral bereiken dat donaties die door goede vrienden van de stichting gedaan worden, ook daadwerkelijk en aantoonbaar voor meer dan 98 procent effectief en zinvol bij de kinderen terechtkomen. Dat er dus niets blijft ‘hangen’ in allerlei tussentrajecten.

Inmiddels zijn we heel wat jaren later en hebben we heel veel mooie en dankbare projecten kunnen voltooien met scholen uit de buurt, donaties en andere mooie initiatieven. Wij zijn iedereen hier ontzettend dankbaar voor en hopen ook de komende jaren weer veel moois te mogen neerzetten!